Eigenwijs in het onderwijs

Blog

Onderwijsevent Privacy & Security

Klaar voor de nieuwe privacywetgeving?

Vraag je je wel eens af of jouw school- en leerlinggegevens veilig zijn? Laat je informeren over relevante regelgeving op het gebied van privacy op ons Onderwijsevent.

Vanaf mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Weet jij wat je te wachten staat? En wat doet jouw ICT-dienstverlener met gegevens van jouw school? En Google? We vertellen je graag hoe Cloudwise en Google hiermee omgaan en bij wie nu welke verantwoordelijkheid ligt. En hoe ga je dit vervolgens aanpakken en communiceren richting je medewerkers? Het is ook een goed moment om je andere vragen te stellen en met elkaar en Cloudwise in gesprek te gaan.

Gastspreker: Jeroen de Wit
Jeroen werkt als Manager Cyber Defense bij KPMG Advisory. Hij adviseert over de impact van de privacywetgeving, hoe je je kunt voorbereiden en welke maatregelen getroffen kunnen worden om te voldoen aan de vereisten.

Voor wie
Bestuurders en schoolleiders die willen weten wat de (mogelijke) gevolgen zijn van de veranderende wetgeving op het gebied van privacy en veiligheid.

Wanneer & waar
Het Onderwijsevent Privacy & Security vindt plaats op dinsdag 21 november 2017. Vanaf 11.45 uur ben je welkom voor de lunch. Het programma start om 12.30 uur. Om 15.30 uur sluiten we af met een borrel. Het event vindt plaats in het gebouw van Google Nederland in Amsterdam.

Bekijk het programma en meld je aan >>

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

6 functies in Google Classroom

Wereldwijd werken er inmiddels 20 miljoen leerkrachten en leerlingen met Google Classroom. Het is gemaakt voor leerkrachten om te communiceren, plannen en nog efficiënter les te geven. Hoe? Zet digitaal opdrachten klaar en voorzie ingeleverd werk van een cijfer of feedback. Zo bespaar je tijd en papier. Leerlingen hebben een overzicht van (gemaakte) opdrachten. Ze werken online samen in documenten en presentaties. Klaar? De leerling levert het werk in en ziet jouw feedback.

Google Classroom heeft nog een aantal handige functies die je niet mag missen:

1. Vooruit werken
Plan de opdrachten vast in. Dan staan ze maar vast klaar en worden ze vrijgegeven op de datum die jij aangeeft. De kinderen kunnen dan niet al een toets maken die je hebt klaargezet. En jij kan zelf een moment kiezen wanneer je tijd maakt om het materiaal klaar te zetten.

2. Differentiëren
De hele klas ontvangt in één keer de opdracht die je hebt gemaakt. Zoek je naar mogelijkheden om te differentiëren? Je kunt ook bijvoorbeeld verdiepingsopdrachten toewijzen aan specifieke leerlingen. Zo maak je gepersonaliseerd leren mogelijk.

3. Maak een poll of stel een vraag
Wil je een discussie starten in de klas? Stel een vraag of zet een stelling in de updates. Kinderen kunnen een (kort) antwoord geven of stemmen op een poll. Zullen we allemaal een dier meenemen naar school op dierendag? Stemmen maar!

4. Hergebruik opdrachten
Het is handig om al het werk van vorig jaar te archiveren. Zo start je het nieuwe schooljaar met een schoon overzicht. Zijn er opdrachten die je opnieuw wilt gebruiken? Recyclen is altijd goed. Kijk terug in je archief en hergebruik relevante opdrachten. Dat scheelt weer.

5. Maak zelf digitale klassen
Stel zelf klassen samen in Classroom. Scholen die werken met COOL hebben vaak een koppeling met het administratiesysteem zoals ParnasSys. Daarmee heb je de bestaande klassen ook al gelijk in Classroom staan. Wil je een eigen groep samenstellen voor bijvoorbeeld een topklas en een duo-collega uitnodigen, dan kun je dat zelf in Classroom.

6. Ouders
Ken jij ouders die precies willen weten wat hun kinderen op school doen? Classroom kan je helpen met een stukje oudercommunicatie. Ouders geven aan of ze dagelijks of wekelijks een overzicht in hun inbox willen ontvangen. Daarin staat wat hun kind te laat heeft ingeleverd, wat er in de planning staat en welke aankondigingen de leerkracht heeft gedaan.

Meer weten over hoe Google Classroom precies werkt en wat het kan betekenen voor jouw onderwijs? Meld je aan voor ons gratis webinar op woensdag 20 september!

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Like to Share on Tour

Like to Share gaat op Tour en Cloudwise is erbij! De tour gaat langs vijf steden door het hele land van 9 t/m 13 oktober 2017. Like to Share is bedoeld voor onderwijsprofessionals die willen weten wat er speelt op het gebied van technologie en educatie.

Als deelnemer krijg je een programma op maat. Je wordt gelinkt met relevante aanbieders. Je geeft aan wat de uitdagingen zijn voor jouw school en vervolgens worden er afspraken voor je gemaakt met aanbieders die advies kunnen geven.

Je hebt niet alleen afspraken, er zijn ook workshops en presentaties en  je kunt de beursvloer bezoeken. Kom je ook even langs op de Cloudwise stand? We spreken je graag en denken met je mee. Overweeg je werken in de cloud of heb je vragen over G Suite, Chromebooks, het COOL platform of ICT-beheer? We adviseren je graag.

Tourschema:

 • 9 oktober: Rotterdam
 • 10 oktober: Utrecht
 • 11 oktober: Eindhoven
 • 12 oktober Apeldoorn
 • 13 oktober: Drachten

Bekijk hier de brochure of meld je direct aan >>

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Google Educator 1 + 2 trainingen

Google for Education is de oplossing voor het onderwijs. Google beschikt over gebruiksvriendelijke tools om leerlingen op elk moment, overal en op elk apparaat bij het onderwijs te betrekken.

Maak kennis met de mogelijkheden van de Google Apps. Op drie opeenvolgende woensdagen in november kun je bij ons op kantoor de cursus Google Educator level 1 volgen. De cursus Google Educator level 2 start eind november en zal ook op woensdagen plaatsvinden. De cursussen bestaan beide uit drie sessies van drie uur.

Dit zijn de eerste cursussen Google Educator level 1 en 2 en daarom bieden we deze aan voor een introductieprijs van € 249,- exclusief BTW. Dit is per persoon, inclusief trainingsmateriaal, een proefexamen, één examenkans, drinken en snacks. Schrijf je snel in want VOL = VOL!

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Met één klik bij al je VO-materiaal

Via COOL kunnen je leerlingen nu bij al hun online VO-materialen. We hebben namelijk een koppeling gelegd met digitaal lesmateriaal via de Entree Federatie.

Om het materiaal te gebruiken moet je als leerling een geldige licentie hebben. De school maakt de keuze: de leerling zelf de licentie aan laten schaffen of als school een hoeveelheid licenties in bulk aankopen. In beide gevallen ziet de leerling de applicaties automatisch verschijnen in het COOL overzicht met tegels. Er hoeft geen beheerder of docent aan te pas te komen die de applicaties ‘aanzet’. Handig toch? Het inloggen verloopt via de koppeling met de Entree Federatie.

Wil je ook VO-materiaal via Edu-iX beschikbaar maken via COOL van Cloudwise? Neem dan contact op met Support, tel. 085 273 3007 / support@cloudwise.nl, of je accountmanager.

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Back to School Bundels

Op zoek naar betaalbare leerlingdevices? Profiteer dan nu van onze Back to School Bundels!

De bundels bestaan uit: 30 Chromebooks, beheerlicenties, gratis laptopkar en compleet voor je ingericht.

Je kunt kiezen uit vier verschillende Chromebooks, met touchscreen of non-touch.

Bekijk de actiepagina en maak je keus >>

 

 

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Start je schooljaar goed

Weet je nog dat je in het Mediterrane zonnetje ronddobberde in het zwembad? Misschien ben je nog maar net terug van vakantie, maar lijkt het alweer lang geleden. De scholen zijn weer begonnen. En jij ook. Hoe start je het nieuwe schooljaar goed als ICT’er of leerkracht?

Werkt alle apparatuur?
Zitten alle kabeltjes waar ze horen? Werkt alles nog zoals het zou moeten? Toch handig om alle apparatuur nog even langs te gaan. Liever nu dan straks met een klas vol onrustige kinderen op alle knopjes drukken tot er iets gebeurt.

Nieuwe Chromebooks of laptops
Werk je op nieuwe computers of Chromebooks, dan wil je toch weten hoe het werkt. Zeker als je leerlingen er voor het eerst mee aan de slag gaan. Misschien heb je wel een training gehad, maar is het in de vakantie een beetje weggezakt. Neem even de tijd om zelf rond te klikken en de basishandelingen uit te proberen. Hoe maak ik een nieuw documentje? Hoe deel ik iets?

Ander leermateriaal
Maak je gebruik van nieuw online materiaal en werk je met COOL? Koppel die dan vast in het COOL portaal. Verwijder materiaal dat je niet meer gebruikt. Dan ziet de leerling daar ook geen ‘tegel’ meer van in zijn of haar eigen COOL omgeving. Voorkomt weer verwarring. Bespreek nieuw online materiaal ook met het team en wissel ervaringen uit. Zo motiveer je ook leerkrachten zonder affiniteit met online werken om het uit te proberen.

Iedereen op de juiste plek
Ben je ICT’er, controleer dan even of alle leerkrachten en leerlingen op de juiste plek staan in het leerlingadministratiesysteem (LAS), zoals ParnasSys. Scholen die COOL gebruiken, hebben vaak een koppeling tussen het LAS en COOL. Daardoor hoef je alleen in het LAS (wisselingen) in groepen bij te houden en staat het in COOL vanzelf goed. Ook G Suite accounts (en eventueel Office 365 accounts) worden automatisch aangemaakt. Mis je toch groepen in COOL? Kijk dan even in de Cloudwise Community op Google+ hoe je die activeert. Daar vind je nog veel meer tips.

Voldoende devices
Hoe groot zijn de groepen dit jaar? Controleer of je wel genoeg leerlingdevices hebt en voorkom zo teleurgestelde kinderen of leerkrachten die opeens een andere invulling van de les moeten bedenken.

Voor het eerst op Chromebooks?
Het kan even wennen zijn voor leerlingen. Toch zal het je verbazen hoe snel kinderen zo’n apparaat door hebben. Bedenk een leuke introductieopdracht, bijvoorbeeld:

 • Maak een Google Presentatie over je vakantie van maximaal 5 slides. Gebruik lekker veel plaatjes. Of laat ze een presentatie over zichzelf maken, als de kinderen elkaar nog niet kennen.
 • Laat de kinderen een Google Formulier over zichzelf invullen en gebruik de resultaten voor de rekenles. Zoals: ‘20% van de klas heeft groen als lievelingskleur’ of ‘alle jongens wonen in dezelfde stad’.
 • Bespreek samen de groepsregels. Elke regel krijgt een eigen slide in de presentatie. Elk groepje van twee neemt de invulling van een slide voor zijn rekening. Zo werken ze online samen aan dezelfde presentatie. Moet ie goed zichtbaar zijn? Print ‘m uit en hang ‘m op.

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Webinar Wednesday

Cloudwise organiseert vanuit de Cloudwise Academy drie keer een Webinar Woensdag. Het doel is om leerkrachten en ICT’ers te informeren en enthousiasmeren over de mogelijkheden van Google Classroom, COOL en Chromebooks, zodat je je kennis gelijk de volgende dag toe kunt passen in de praktijk.

Meld je aan voor één of meerdere webinars: ze zijn gratis! De webinars vinden plaatsen op woensdagmiddag om 14:30 uur en duren maximaal een uur.

 • Hoe zet je Google Classroom in – 20 sept 2017
 • Hoe kies je het juiste Chromebook voor onderwijs – 27 sept 2017
 • Wat kun je met COOL in de klas – 4 okt 2017

Meer info & aanmelden >>

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Vakantiemodus

Op verzoek van één van ‘onze’ scholen hebben we een coole nieuwe functie gerealiseerd in ons COOL portaal: de COOL Vakantiemodus!

Wat doet de Vakantiemodus
Met deze modus voorkom je dat leerlingen in de vakantie gebruik maken van het COOL portaal. Ze kunnen wel inloggen, maar zien geen applicaties of gegevens.

​Met de Vakantiemodus zorg je ervoor dat leerlingen niet inloggen op Basispoort of Edu-iX en leerstof bekijken of maken. Ook is deze modus handig als je, in het geval van VO scholen, niet wilt dat leerlingen al kunnen zien met welke andere kinderen zij in de klas komen te zitten. Vaak zijn daar tot vlak voor de start van het schooljaar nog wijzigingen in. Leerlingen die de klassenlijst al eerder bekeken hebben, worden teleurgesteld als bij de definitieve klassenindeling blijkt dat ze niet of juist wel bij bepaalde andere leerlingen in de klas zitten. Ook zien ze al van welke docenten ze les krijgen. Niet alle scholen vinden dit een prettig idee.

Zo zet je ‘m aan
In dit filmpje zie je hoe je als beheerder de COOL Vakantiemodus activeert. Volg de stappen: in 4 klikken ben je klaar!


Heb je vragen over de Vakantiemodus of kom je er niet uit? Bel, mail of chat met onze Support afdeling: support@cloudwise.nl / tel. 085 273 3007.

Binnenkort: plagiaatcontrole
Alvast een tipje van de sluier, want we hebben leuk nieuws voor, met name, scholen in het Voortgezet Onderwijs. Binnenkort kun je gebruikmaken van plagiaatcontrole via COOL! Onze developers hebben hard gewerkt aan deze oplossing waarmee je ingeleverd werk vanuit Google Documenten en Google Classroom vergelijkt met bestaande internetteksten. Je ziet precies welke onderdelen van de tekst van welke website zijn overgenomen. We houden je op de hoogte over wanneer deze functie ook voor jou beschikbaar is.

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

What’s new in: COOL, G Suite en Cloudwise

Een heerlijk vooruitzicht natuurlijk: nog even de laatste dingen afmaken en dan genieten van je welverdiende vakantie. Ook een goed moment om terug te kijken op het afgelopen schooljaar. Welke ontwikkelingen in het COOL platform heb je misschien gemist? Wat zijn de handigste, nieuwe functionaliteiten binnen G Suite? Wat heeft Cloudwise dit schooljaar bereikt? De belangrijkste op een rijtje:

COOL

 • Plaatjeslogin op Chromebooks

Handig voor onderbouwleerlingen die nog niet kunnen schrijven of misschien moeite hebben om tekens te onthouden: inloggen door op de juiste plaatjes te klikken. Ze zijn in één keer ingelogd voor alles. Gebruik je dit nog niet op jouw school? Neem contact met ons op!

 • Office 365

Je kunt nu ook op je Windows machine inloggen met dezelfde inloggegevens als je Google account. Ben je ingelogd op COOL dan ben je ook ingelogd op Office 365. Net als de G Suite accounts worden de Office 365 accounts automatisch aangemaakt op basis van je administratiesysteem. Het realiseren hiervan voor huidige gebruikers vereist de nodige extra werkzaamheden op de school, dus laat het ons weten als je interesse hebt.

 • Extra groepen

Maak extra groepen aan naast de bestaande jaargroepen uit je Leerling Administratie Systeem, bijvoorbeeld voor de MR of een Plusklas.

 • Avatars

Leerlingen hebben nu de keuze uit leuke avatars: plaatjes van poppetjes die ze kunnen kiezen als hun profielfoto. Dat is toch sneller dan een goede foto vinden en uploaden.

 

 • Nieuwe versie Meekijken

Met ‘Meekijken’ kijk je als leerkracht mee op het scherm van je leerling vanaf je eigen werkplek. Nu kun je als leerling ook zien wanneer er meegekeken wordt en door wie. We maken gebruik van een verbeterde technologie die meer toekomstvast, sneller en beter schaalbaar is.

 • Ouderaccounts

Ouders kunnen ook een account krijgen om in te loggen op COOL. Daar zien zij de berichten op het Prikbord en de applicaties die hun kind(eren) gebruiken.

 • Snellere login

Dankzij technische verbeteringen, gaat het inloggen nu nog sneller. Soms wel twee keer zo snel als voorheen.

Vanaf volgend schooljaar te gebruiken:

 • Plagiaatcontrole

Laat ingeleverd werk vergelijken met gepubliceerde teksten op internet. Je ziet precies welke teksten binnen een document (en voor hoeveel procent) overeenkomen met webteksten.

 • Edu-iX voor VO

In COOL zit een koppeling met Edu-iX, zodat scholen in het voortgezet onderwijs toegang hebben tot het digitale lesmateriaal zonder nog een keer in te loggen. Materiaal van uitgevers kun je hiermee eenvoudig gebruiken in Google Classroom.

 • Examenmodus

Hiermee dwing je af dat je leerlingen alleen het toetsscherm gebruiken en geen toegang hebben tot andere websites.

G Suite

 • Google Classroom

Differentiëren door een opdracht alleen aan bepaalde leerlingen van een lesgroep te versturen. Je kunt zulke berichten ook ‘Plannen’ zodat de leerlingen het bericht op een door jou gekozen moment ontvangen.

 • Google Spreadsheets

Kantel, draai of stapel de tekst via ‘Opmaak’ of gebruik rechtsonderin de functie ‘Verkennen’ om eenvoudig data in grafieken weer te geven. Vraag bijvoorbeeld om: “gemiddelde cijfer van groep 8”. Print de data overzichtelijk uit via ‘Afdrukinstellingen’.

 • Google Documenten

Pas je tekst aan naar HOOFDLETTERS, Elk Woord Met Een Hoofdletter, of kleine letters via ‘Opmaak’ en ‘Hoofdlettergebruik’. Het bestand sla je vervolgens direct op als PDF-bestand in dezelfde Google Drive map m.b.v. de Add-on ‘Doc naar PDF’.

 • Google Presentaties

Gebruik rechtsonderin de ‘Verkennen’ knop om de opmaak aan te passen naar het onderwerp van je presentatie. Zoek direct afbeeldingen op internet om deze vervolgens in een passend thema in de presentatie te plaatsen.

 • Google Sites

Er zijn continu nieuwe functies toegevoegd aan Google Sites. Zo kun je bestanden uit Google Drive makkelijk toevoegen, inclusief de bijbehorende rechten, maar kun je ook het thema aanpassen naar een logo.

 • Gmail

Met ‘smart reply’ kun je nu snel een e-mail beantwoorden op je smartphone. De functie gebruikt ‘machine learning’ om antwoorden te creëren die passen bij jouw schrijfstijl.

Volgend schooljaar:

 • Google Agenda

Google Agenda krijgt een nieuw uiterlijk, waardoor je o.a. verschillende agenda’s per dag naast elkaar kunt zien, meer details in de agenda-weergave kunt bekijken en reistijd automatisch wordt toegevoegd op basis van locaties.

 • Drive File Stream

Binnenkort kun je via je desktop bij je bestanden in Google Drive. Via een link of als een ‘gespiegeld’ document dat offline beschikbaar is. Werk je online dan kun je toch makkelijk een Word document bewerken of reageren op Office- en PDF-bestanden die zijn opgeslagen in Google Drive.

Cloudwise

 • Verhuizing

Verhuisd naar de overkant van nummer 19 naar 21A. Een mooi gebouw, ruimer en helemaal voor onszelf. Bekijk hier de verhuisfoto’s.

 • Cloudwise Academy

Naast onze COOL en G Suite trainingen bieden we nu vanuit de Cloudwise Academy ook bredere trainingen, opleidingen en trajecten. Deze zijn gericht op ICT, visievorming en innovatie in het onderwijs.

 • Awards

Onze inzet werd afgelopen jaar beloond met een aantal awards, o.a.: FD Gazellen award (snelstgroeiende bedrijven in NL), Google Cloud Partner Award (Customer Success), Acer Award (Outstanding Growth), NETGEAR Partner Award (Best System Integrator). Daarnaast zijn we Google Cloud Premier Partner geworden, zijn we wederom Google for Education Premier Partner en gepromoveerd naar DELL Platinum Partner.

 • Cloudwise familie

We groeiden dit schooljaar met 18 nieuwe collega’s: van 23 naar 41 Cloudwisers.

 • Events

Afgelopen jaar mochten we vele klanten en geïnteresseerden ontmoeten op: de Cloudwise gebruikersdag, NOT, ICT Inspiratie event (Corlaer College), Like to Share ‘Leren met tablets’, Google events en natuurlijk gewoon op school. Komend jaar zien we je graag weer!

En nu lekker vakantie vieren. Veel plezier!

 

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »
Copyright © 2017 - Cloudwise B.V.