Eigenwijs in het onderwijs

Blog

Ransomware: hoe voorkom je het – 5 tips

Wat is ransomware?
Ransomware is een type malware: software dat ongevraagd toegang probeert te krijgen tot je computersysteem en schade aanricht. In ransomware zit het woord ransom: losgeld. Ransomware zoals WannaCry houden dan ook je bestanden gegijzeld door ze te versleutelen en te vragen om ‘losgeld’ als je je bestanden weer ontsleuteld wilt hebben. Betaal je niet binnen bepaalde tijd dan wordt er gedreigd met de vernietiging van de ‘decryption key’. Dat is de code waarmee je bestanden ontsleuteld kunnen worden.

Moet ik me zorgen gaan maken?
De code van WannaCry maakt gebruikt van een lek in Windows 7, Windows Server 2008 en oudere besturingssystemen. Dit lek is afgelopen maart al gedicht door middel van een update. Het risico voor Cloudwise klanten die met Windows werken, is klein. Wij zetten Windows Updates standaard aan, waardoor nieuwe updates altijd worden geïnstalleerd. Als klant van Cloudwise ben je hier al zo snel mogelijk over geïnformeerd door ons.

Werk online
Werk je alleen maar in de cloud en sla je geen bestanden op op je computer, dan zit je goed. WannaCry heeft alleen vat op deze lokale bestanden. Maak je gebruik van bestanden in Google Drive, Dropbox of OneDrive die gesynchroniseerd worden naar je computer, dan is het minder veilig. Behalve als dit Google bestanden zijn zoals Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties. Dat zijn namelijk html-bestanden, waardoor ze heel moeilijk te infecteren zijn.

5 tips

  • Werk je op een Windows pc en er staat een update klaar: installeer die dan gelijk.
  • Synchronisatietools zorgen ervoor dat je online bestanden op een computer worden gezet. Wil je minder vatbaar zijn voor infecties, gebruik deze tools dan niet.
  • Werk online met Google apps: deze zijn niet of nauwelijks te infecteren.
  • Mailberichten met virussen zien er steeds professioneler uit en komen niet alleen meer van Nigeriaanse prinsen zonder spellingcontrole. Twijfel je over de afzender: open de e-mail niet, maar verwijder ‘m gelijk. Ken je de afzender, maar komt het onderwerp wel heel vreemd over, neem dan even contact op met deze persoon als je zeker wilt weten dat er niets geks in zit.
  • Zo bescherm je je Chromebook tegen virussen.

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

1 juni ICT-coördinatordag België

Cloudwise neemt 1 juni 2017 deel aan de ICT-coördinatordag in België! Ben jij er ook bij?

De jaarlijke ICT-coördinatordag vindt dit jaar plaats op 1 juni op de Thomas More Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver. Cloudwise verzorgt een sessie over overstappen naar werken in de cloud en G Suite for Education. Bavo Brouwers van het Sint Theresiacollege sluit vervolgens aan met zijn ervaringen en praktijkvoorbeeld van overgaan op werken met Chromebooks.

We zien je graag bij onze stand voor een demonstratie van het COOL platform of kom langs voor een verfrissend drankje uit de COOLkast. Tot dan?

Meer info over de ICT-coördinatordag vind je hier: http://ictcoordinatordag.be/

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Digitaal dashboard Momento: het zit zo

Je hebt vast al eens de naam Momento voorbij horen komen. Wat is het en wat kun je ermee? En natuurlijk: kun je er ook mee aan de slag als je met COOL werkt? We besparen je vast wat leestijd: ja dat kan. Momento introduceert zichzelf als een digitaal, methode-onafhankelijk dashboard voor het basisonderwijs.

Wat kun je met Momento?
Het idee is dat je met een centraal dashboard de voortgang van de groep of van individuele leerlingen kunt bekijken. Malmberg, Noordhoff, ThiemeMeulenhoff, Zwijsen en Blink zijn aangesloten bij Momento. De resultaten van de digitale methoden die je gebruikt, komen samen in één overzicht. Je hoeft dus niet meer te schakelen tussen alle verschillende dashboards. Voor meer gedetailleerde info, kun je wel doorklikken naar het dashboard van de methode.

Digitaal volgen
Waarom een digitaal dashboard als je al een volgsysteem gebruikt? Met de traditionele volgsystemen wordt er alleen gekeken naar toetsresultaten. Soms wil je tussentijds ook kunnen zien hoe het ervoor staat. Zo kun je op tijd bijsturen of leerlingen begeleiden met hun specifieke behoeften.

Meer dan Momento
Momento is natuurlijk niet het enige of eerste digitale dashboard voor het volgen van voortgang. Snappet is inmiddels ook een bekende naam. Snappet biedt eigen verwerkingsstof aan die aansluit op de bestaande lesmethoden. Dus niet de stof van de methodes zelf. Met Snappet kunnen leerlingen adaptief leren: zij werken aan hun eigen leerdoelen op hun eigen niveau. Dat regelt het systeem zelf, op basis van de eerdere resultaten van de leerling. Wat wij dan dan wel weer handig vinden: zowel Snappet als Momento werken prima op elk device met COOL.

Zelf proberen?
Momento is kosteloos beschikbaar vanaf begin schooljaar 2017-2018. Iedereen die via Basispoort werkt, kan dan ook gebruikmaken van Momento. Werk je met het COOL platform van Cloudwise, dan kun je vanaf dat moment ook via een tegel op je startpagina naar Momento doorklikken. Heb je een abonnement op Snappet, dan kun je de webapplicatie al via COOL benaderen.

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

We zijn verhuisd!

We zijn uit ons gebouw gegroeid. Tijd om te verhuizen dus! Maar niet ver: van nummer 19 naar 21A. Afgelopen week zijn we afdeling voor afdeling overgegaan. Daar gingen we dan met onze tafels, stoelen en Chromebooks.

We hebben nu een eigen entree, leuke kantine, veel ruimte voor de supportafdeling. Trainers en developers hebben hun eigen kantoren en een vissenkom voor de accountmanagers en marketing. Er wordt nog gewerkt aan een mooi, nieuw interieur met een gamecorner en moderne lounge- en overleghoeken. Binnenkort kunnen we je dus verwelkomen in ons nieuwe pand, dat helemaal bij ons past.

Heb je ons adres in je administratie staan? Dan graag aanpassen naar: Jaap Bijzerweg 21A. Bedankt!

Een paar foto’s van de verhuizing en de ruimtes tot nu toe:

 

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Chromebooks op school: 5 redenen om er niet aan te beginnen

Je hoort het steeds vaker. Werken in de cloud met Chromebooks. Allerlei positieve verhalen over hoe makkelijk het werkt. Je bent nog niet overtuigd. Tijd om de andere kant te belichten.

1. Opstarten gaat te snel
Voorheen kon je nog gewoon de post sorteren terwijl de computer aan het opstarten was. Met een mok koffie naar het vertrouwde scherm turen terwijl de updates worden geïnstalleerd. Ja ok, de pc wordt er steeds een beetje trager van. Maar, het is tenminste wel lekker rustig opstarten ‘s morgens. Met Chromebooks hoef je niet te wachten op de installatie van updates en ben je binnen een paar seconden startklaar. En loopt de koffie nog door.

2. Weinig contact met leerkrachten
De computers zijn misschien wat gedateerd, maar dat heeft ook z’n charme. Voor elk probleempje of blauw scherm word je erbij gehaald als ICT’er. Je spreekt nog eens iemand. Chromebooks zijn eigenlijk net te gebruiksvriendelijk voor de leerkrachten en leerlingen. En als ze er toch niet uitkomen dan belt de leerkracht zelf naar Cloudwise. Maar of je daar nu op zit te wachten…

3. Niet meer lokaal opslaan
Niets meer op je computer zelf opslaan. Dat moet dan in de cloud, in gedeelde mappen enzo. Je hebt toch liever je bureaublad vol staan met handige linkjes. En als je samen met iemand in een document moet werken, dan maak je toch een printje of wacht je twee dagen tot de andere het naar je terug heeft gestuurd? Leuk hoor, alles online. Straks kun je thuis ook nog aan het werk.

4. Alles weer opnieuw leren
Je begint weer bij het begin. Je huidige pc’s hebben dan wel een geheel eigen gebruiksaanwijzing, maar die ken je inmiddels. Dus om nu weer een nieuw systeem onder de knie te krijgen dat ‘helemaal klaar is voor de toekomst’, dat is meer iets voor de volgende.

5. ICT budget moet op
Om de zoveel jaar schaf je nieuwe hardware aan. Daar is gewoon budget voor, dus waarom zou je dan voor de voordelige Chromebooks gaan? Je kunt gewoon weer je vertrouwde laptops aanschaffen. Die batterij gaat misschien niet de hele schooldag mee, maar je weet wel wat je in huis haalt. Of een tablet. Daar zit dan geen toetsenbord bij, maar daar heb je dan weer pc’s voor.

Even serieus
Natuurlijk zitten er voor- en nadelen aan alles. Als je geen goed internet hebt, dan werk je niet lekker op een Chromebook. Sommige taken kunnen wel offline, maar net als elk device ben je nergens zonder internet. Er zijn programma’s die niet in de cloud draaien. Deze worden tegenwoordig gevirtualiseerd. Oftewel, zo gemaakt dat je ze toch online kunt gebruiken. Er zit geen lokale Office op. Wel Google apps waarmee je (samen) online kunt tekstverwerken of een presentatie maakt.

Advies nodig? Bel of mail ons, we denken graag met je mee.

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Terugblik ICT inspiratie event VO

We kijken terug op een leuke middag met sessies over werken met Chromebooks en G suite for Education, gebruikerservaringen van het Corlaer College, rondleiding met leerlingen, leuke gesprekken met de partners en natuurlijk Rene die naar huis ging met een gewonnen Acer Chromebook.

Alle deelnemers, het Corlaer College en partners Google, The Rent Company, Brite en Leba: bedankt!

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Zijn onze leerlinggegevens veilig in de cloud?

Online leren en werken heeft veel voordelen. Je kunt bijvoorbeeld altijd en overal bij je bestanden. Het werkt goed, alles digitaal, maar je wilt wel weten hoe het zit met de privacybescherming van je leerlinggegevens en die van je medewerkers. Je bent als school namelijk verantwoordelijk voor de juiste verwerking van deze gegevens.

Convenant en bewerkersovereenkomst
De PO-Raad en VO-raad hebben met de onderwijsleveranciers een convenant gesloten. Dit is gedaan om scholen te ontzorgen en ze te helpen de juiste afspraken te maken. Bij het convenant hoort een bewerkersovereenkomst. Hierin staan de afspraken die je als school maakt met je leverancier, waaronder beveiligingsmaatregelen. Hierbij hoort een bijlage A: de privacybijsluiter en bijlage B: de technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen. Volg je het nog? In deze bijlagen leggen de partijen vast wat er precies met welke gegevens gedaan wordt.

Cloudwise vindt het belangrijk om zorgvuldig met de schoolgegevens om te gaan en je te informeren over hoe we dat doen. Onze klanten krijgen daarom binnenkort de bewerkersovereenkomst toegestuurd, met de vraag om deze te ondertekenen.

Hoe zit dat dan met Google?
Ons COOL platform maakt gebruik van het Google Cloud platform. G Suite for Education is het pakket aan Google apps voor het onderwijs. In G Suite vind je geen advertenties. School- en leerlinggegevens worden niet doorgegeven aan andere partijen. Auditors controleren regelmatig of Google zich aan de veiligheidsregels houdt. Voor de kenners: SOC1, 2 en 3, ISO 27001, ISO 27018:2014, FedRAMP. Ook houdt Google zich officieel aan de regels binnen het EU-US Privacy Shield framework en de Data Protection Directive 95/46/EC. Daarmee voldoen zij aan de Europese regelgeving voor de overdracht van persoonlijke data tussen de EU en Amerika en de rest van de wereld.

Waar worden onze gegevens opgeslagen?
Google heeft datacentra over de hele wereld. Je data wordt op verschillende plekken opgeslagen om te voorkomen dat je niet afhankelijk bent van het functioneren van één server. De servers zijn door Google zelf ontworpen en hebben een eigen besturingssysteem. Google voldoet niet alleen aan de wetgeving, maar is ook strenge contractuele verplichten aangegaan op het gebied van gegevenseigendom, gegevensgebruik, beveiliging, transparantie en aansprakelijkheid.

Kunnen de Amerikanen meekijken?
Jouw gegevens zijn versleuteld. Met encryptiesleutels worden ook berichten tussen Gmail en andere mailservers versleuteld. De enige manier waarop de Amerikaanse overheid bij je gegevens kan komen, is als je bent aangemerkt als terroristische organisatie. Google laat jou dan weten dat er een verzoek tot toegang tot jouw data aangevraagd is.

Lees hier meer over hoe G Suite omgaat met de beveiliging van je gegevens.

Kan ik zelf nog iets doen?
Wat vaak minder goed is vastgelegd is hoe er binnen de school wordt omgegaan met persoonlijke gegevens op bijvoorbeeld Twitter of Facebook. Tip: maak een sociaal veiligheidsbeleid. Hierin besluit je samen met je personeel en leerlingen hoe je het beste om kunt gaan met internet en social media. Download het model veiligheidsplan van de PO-Raad en VO-raad of bekijk de brochure ‘Sociale veiligheid op school en internet’ van Kennisnet.

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Meld je aan voor het ICT inspiratie event voor VO – 12 april 2017

Wist je dat 58% van de devices die in de VS in het onderwijs worden gebruikt, Chromebooks zijn? Leuk natuurlijk, maar gaat dat ook werken bij jullie op school? En wat komt er allemaal bij kijken als je wilt overstappen? Kom naar het ICT inspiratie event op het Corlaer College: al jaren een voorloper op het gebied van ICT in het voortgezet onderwijs.

Wie: directie, bestuur, ICT-medewerkers en leerkrachten in het voortgezet onderwijs
Wat: ideeën opdoen en uitwisselen met VO-collega’s over G Suite for Education en Chromebooks in de klas
Wanneer: woensdag 12 april 2017
Waar: Corlaer College in Nijkerk

Vraag het je collega’s
Dit is je kans om je vragen te stellen aan de ICT’ers, leerkrachten en het management van het Corlaer College en andere onderwijscollega’s. Benieuwd naar het hoe en wat van overstappen? De enthousiaste mensen van Cloudwise en The Rent Company helpen je graag op weg. Meld je aan!

Deel je kennis en ervaringen
Tijdens de sessies praten we je bij over wat je kunt met Chromebooks in de klas en welke ontwikkelingen er aan komen. Je doet inspiratie op over hoe je G Suite for Education kunt gebruiken in de klas. De rondetafelgesprekken zijn bedoeld om tips en ideeën uit te wisselen en vragen te stellen aan elkaar of aan de gespreksleider. Deel je ervaringen en leer van elkaar!

Bekijk het programma & meld je aan >>

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Award voor Cloudwise & meer Google Cloud nieuws

Het is officieel: Cloudwise ontvangt de Google Cloud Partner Award for Devices Ecosystem Success. Een hele mond vol. Wat het betekent? Google Cloud: ‘This Award recognizes Cloudwise’s commitment to going above and beyond for customers.’ Oftewel: alles voor onze klanten. En daar zijn we trots op! Dankzij onze klanten groeien we elk jaar en werken steeds meer scholen naar tevredenheid in de cloud. Bekijk de officiële bekendmaking in de wereldwijde blog van Google.

Nieuws van Google Next
De jaarlijkse Google Next conferentie was dit keer in San Francisco. Dat wilden we natuurlijk niet missen, dus was Cloudwise er ook bij. De ontwikkelingen die interessant zijn voor het onderwijs, zetten voor je op een rijtje:

Team Drive
Dit komt in fases voor iedereen beschikbaar en verschijnt onder je My Drive. Alle leden van de Team Drive zien alle bestanden die erin staan. Gaat er iemand weg bij je school, dan blijven de documenten van deze persoon gewoon in de Team Drive staan. Team Drive vervangt eigenlijk het gebruiken van gedeelde bestanden in My Drive. We bekijken op dit moment hoe we je het beste kunnen begeleiden bij het gebruik van Team Drive.

Infrastructuur Google
Dankzij updates van het Google Cloud Platform, gaat alles nog sneller werken. Omdat ons COOL platform hierop draait, betekent dit voor jou ook meer snelheid, zelfs bij oudere applicaties en meekijken.

Quick Access in Drive
Google doet suggesties voor documenten die je waarschijnlijk wilde openen. Dat werkt door middel van Machine Learning. Op dit moment klopt het voor 40% van de gevallen, dus werkt Google de komende tijd aan het verhogen van dit percentage.

Drive File Synchronisatie
Deze Google dienst is nog niet live, maar zal heel handig zijn voor scholen. Wil je een Word, Photoshop of Publisher bestand openen, dan hoef je er niet meer iets voor te downloaden. Het maakt het veilig om je Drive lokaal weer te geven. Ook wordt het makkelijk om personeel dat in Office moet werken, toch alles in Drive op te laten slaan.

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »

Zo maak je ouders enthousiast over ICT in de klas

Digitale geletterdheid en andere 21e eeuwse vaardigheden zijn competenties die leerlingen nodig hebben in de maatschappij van de toekomst. Goede ICT in de klas is dan ook een voorwaarde. Maar hoe krijg je ouders ook enthousiast? Hoe neem je drempels over digitalisering in het onderwijs weg? Laat ouders zien hoe jij als leerkracht of ICT’er Chromebooks en G Suite for Education dagelijks inzet in de klas.

Bij ouders bestaat soms de vrees dat kinderen tijdens schooltijd niet alleen bezig zijn met schoolwerk. Gaan ze geen spelletjes spelen in plaats van sommen maken? Vooral als de leerkracht even niet oplet. Daarom is het zo belangrijk dat je als school de educatieve waarde van werken met Chromebooks laat zien.

Tip 1: Informatieavond

Nodig ouders een avond uit om kennis te maken met het werken op Chromebooks en ons COOL platform. Laat zien hoe je een opdracht klaarzet, hoe een leerling deze maakt en inlevert en hoe je die nakijkt.

Tip 2: Meekijken met leerlingen

Laat de meekijkfunctie zien. Als leraar kun je dan digitaal volgen wat je leerlingen aan het doen zijn op hun Chromebooks. Laat ICT ook voor je werken als ouders overwegen voor jullie school te kiezen. Laat hen gelijk tijdens de intake al zien hoe je op een aansprekende en moderne manier onderwijs geeft met G Suite for Education.

Tip 3: Communiceren met ouders

COOL heeft een handige functie voor oudercommunicatie. Via het ‘Prikbord’ plaats je als leerkracht berichten, foto’s en filmpjes. Dit gebeurt in een beschermde omgeving. Niet zoals op Facebook, waarop ook mensen van buiten de school kunnen meekijken en je niet meer eigenaar bent van je data. Ouders kunnen eenvoudig toegang krijgen tot het platform, met hun eigen e-mailadres. De leerkracht bepaalt wat er op het Prikbord verschijnt.

Tip 4: Thuis oefenen met Chromebooks

Kinderen kunnen thuis ook werken met Chromebooks. Er zijn educatieve programma’s die leerlingen helpen met rekenen en taal. Met bijvoorbeeld gratis oefenprogramma Squla kunnen kinderen thuis spelenderwijs hun vaardigheden verbeteren. Leuk en leerzaam tegelijk, ook voor de ouders!

Dit bericht is geplaatst op

Lees verder »
Copyright © 2017 - Cloudwise B.V.